Pijn in knie

Pijn in knie

Pijn in knie

Feiten over kniepijn

– Kniepijn is een veelvoorkomend probleem met vele oorzaken, van acuut letsel tot complicaties van medische aandoeningen.

– Kniepijn kan worden gelokaliseerd in een specifiek deel van de knie of verspreid over de knie.

gaat vaak gepaard met lichamelijke beperkingen.

– Een grondig lichamelijk onderzoek stelt meestal de diagnose kniepijn vast.

– De behandeling van kniepijn hangt af van de onderliggende oorzaak.

– De prognose van kniepijn

Wat is kniepijn?

Pijn is een veelvoorkomend knieprobleem dat kan ontstaan in een van de botstructuren die het kniegewricht, de knieschijf of de ligamenten, pezen en kraakbeen (meniscus) van de knie aantasten. Kniepijn kan worden verergerd door fysieke activiteit, evenals obesitas, beïnvloed door de omliggende spieren en hun bewegingen, en kan worden veroorzaakt door andere problemen (zoals voetblessure). Kniepijn kan mensen van alle leeftijden treffen, en huismiddeltjes kunnen nuttig zijn, tenzij het ernstig wordt.

Wat zijn symptomen en tekenen van kniepijn?

De locatie van de kniepijn kan variëren, afhankelijk van welke structuur erbij betrokken is. Bij infectie of een ontstekingsproces kan de hele knie gezwollen en pijnlijk zijn, terwijl een gescheurde meniscus of botbreuk slechts op één specifieke locatie symptomen geeft. De ernst van de gewrichtspijn kan variëren, van een lichte pijn tot een ernstige en invaliderende pijn.

Enkele van de andere tekenen en symptomen die gepaard gaan met kniepijn zijn

– moeite om trappen op of af te lopen als gevolg van verstuiking

– moeilijk gewicht dragen of lopen als gevolg van instabiliteit van de knie

– mank lopen door ongemak

– vergrendeling van de knie. , niet in staat de knie te buigen

– de mogelijkheid om de knie te strekken

– gewicht verplaatsen naar de andere knie en voet

– roodheid en zwelling

Wat veroorzaakt kniepijn?

Acuut letsel: zoals een gebroken bot, gescheurde ligament of meniscusscheur

– Medische aandoeningen: reumatoïde artritis, artrose, infecties

Chronisch gebruik / overmatig gebruik: artrose,  IT-bandsyndroom, patellaire syndromen, tendinitis en bursitis

Acute knieblessures

Breuken: een directe klap op de benige structuur kan ervoor zorgen dat een van de botten in de knie breekt. Dit is meestal een zeer duidelijke en pijnlijke knieblessure. De meeste kniefracturen zijn niet alleen pijnlijk, maar zullen ook de goede werking van de knie verstoren (zoals een knieschijffractuur) of het erg pijnlijk maken om gewicht te dragen. Alle fracturen hebben onmiddellijke medische aandacht nodig. Veel breuken vereisen aanzienlijke kracht en er wordt een grondig onderzoek uitgevoerd om andere verwondingen op te sporen.

Ligament letsel: het meest voorkomende letsel is het ACL-letsel (voorste kruisband). Een ACL-blessure is vaak een sport gerelateerde blessure als gevolg van een plotselinge stop en verandering van richting. De overige ligamenten (achterste kruisband, lateraal collateraal ligament en mediaal collateraal ligament) raken minder vaak gewond.

Meniscusletsels: De menisci zijn gemaakt van kraakbeen en werken als schokdempers tussen botten in de knie. Het draaien van de knie kan de meniscus beschadigen.

Dislocatie: het kniegewricht kan ontwricht raken, wat een medisch noodgeval is dat onmiddellijke aandacht vereist. Knie-dislocatie kan de bloedtoevoer naar het been in gevaar brengen en andere gerelateerde problemen hebben. Dit letsel treedt vaak op tijdens een auto-ongeluk waarbij de knie het dashboard raakt.

Medische omstandigheden

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die elk gewricht in het lichaam kan aantasten. Het kan ernstige pijn en invaliditeit veroorzaken, evenals zwelling.

Jicht is een vorm van artritis die het meest voorkomt in de grote teen, maar het kan ook de knie aantasten. Jicht heeft de neiging om op te flakkeren en is buitengewoon pijnlijk tijdens de acute episodes. Als er geen opflakkering is, kan de knie pijnvrij zijn.

Bij septische artritis  kan het kniegewricht geïnfecteerd raken; dit leidt tot pijn, zwelling en koorts. Deze aandoening vereist zo snel mogelijk antibiotica en drainagebehandelingen

Chronisch gebruik / overmatig gebruik

Patellaire tendinitis is een ontsteking van de pezen die de knieschijf verbindt met het scheenbeen (het bot van het onderbeen). 

Patellofemoraal pijnsyndroom wordt veroorzaakt door degeneratie of spanning onder de knieschijf (patella) waar deze het dijbeen (femur) ontmoet. Patellofemoraal pijnsyndroom komt voor bij hardlopers en fietsers.

Artrose: een slijtage van het kraakbeen van het gewricht door gebruik en ouderdom

Prepatellaire bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs (met vocht gevulde zak) voor de knieschijf kan anterieure kniepijn veroorzaken.

Andere oorzaken

Kinderen kunnen een ontsteking krijgen van het bot punt van de patellapees.

Wat zijn risicofactoren voor kniepijn?

Biomechanica: Het kniegewricht is gecompliceerd in zijn werking en wordt de hele dag door vaak gebruikt. Elke verandering in de beweging van het gewricht (verschil in beenlengte, verandering in loopstijl door rugklachten) kan subtiele veranderingen veroorzaken en pijn en blessures veroorzaken.

Overgewicht: de belasting van het kniegewricht neemt toe met overgewicht. Obesitas verhoogt ook het risico op artrose van de knie omdat het kraakbeen sneller afbreekt.

Overmatig gebruik tijdens repetitieve bewegingen zoals die worden aangetroffen tijdens bepaalde oefeningen (joggen, skiën) of werkomstandigheden (langdurig knielen) kan afbraak van kraakbeen veroorzaken en tot pijn leiden.

Wanneer moet je naar een dokter voor kniepijn?

Elke pijn die niet op rust reageert of binnen een paar dagen verdwijnt, moet door een arts worden beoordeeld. Daarnaast zijn de volgende symptomen en tekenen in de knie die een arts moet evalueren: zwelling, niet kunnen buigen, misvorming, niet kunnen lopen of ongemak tijdens het lopen, aanzienlijke pijn en koorts.

Welke procedures en tests diagnosticeren kniepijn?

Een zorgverlener begint met het stellen van vragen over de algemene gezondheidstoestand van de persoon en vervolgens specifiek over de aard van de kniepijn (hoe lang, hoe ernstig, zorgt iets ervoor dat het beter of slechter aanvoelt.

Vervolgens wordt de knie onderzocht. Dit omvat het buigen van de knie door het volledige bewegingsbereik, het controleren van de stabiliteit van de ligamenten en het evalueren op gevoeligheid en zwelling. Het is vaak nuttig om de resultaten van het onderzoek van de pijnlijke knie te vergelijken met de andere knie. Vaak is dit alles wat nodig is om een ​​diagnose te stellen en de behandeling te starten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een ervaren onderzoeker even betrouwbaar is als röntgenonderzoek.

Soms wil de arts verdere onderzoeken doen, zoals de volgende test

Radiologische tests

Een gewone röntgenfoto kan breuken en degeneratieve veranderingen van de knie vaststellen.

MRI wordt gebruikt om de zachte weefsels van de knie te evalueren op ligament scheuren of kraakbeen- en spierblessures.

Bloedtesten

Als jicht, artritis of andere medische aandoeningen worden vermoed, kan een zorgverlener bloedonderzoeken bestellen.

Verwijdering van gewrichtsvloeistof

Sommige aandoeningen kunnen het beste worden vastgesteld door een kleine hoeveelheid vloeistof uit het kniegewricht te verwijderen. Tijdens artrocentese wordt een kleine naald in uw gewricht geplaatst en wordt vloeistof teruggetrokken. Dit gebeurt op een steriele manier. De vloeistof wordt vervolgens ter evaluatie naar het laboratorium gestuurd. Deze procedure is vooral handig als een geïnfecteerd kniegewricht wordt vermoed of om jicht en verschillende vormen van artritis te onderscheiden. Als er bloed in het gewricht zit als gevolg van een traumatisch letsel, kan het verwijderen van de vloeistof helpen

Welke soorten artsen behandelen kniepijn?

Vaak kan kniepijn worden beoordeeld en behandeld door uw huisarts. Als de kniepijn een operatie eist of de oorzaak van de pijn nader moet worden onderzocht, zal meestal een orthopedisch chirurg worden geraadpleegd. Bij artritis, jicht of inflammatoire gewrichtsproblemen kan een reumatoloog geraadpleegd worden.

Wat is de behandeling voor kniepijn?

Behandelingen voor kniepijn zijn net zo gevarieerd als de aandoeningen die de pijn kunnen veroorzaken.

Medicijnen

Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om een ​​onderliggende medische aandoening te behandelen of voor pijnverlichting.

Als u regelmatig vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt voor uw kniepijn, moet u uw arts raadplegen voor evaluatie.

Fysiotherapie

Soms zullen fysiotherapiesessies om de spieren rond de knie te versterken, deze stabieler maken en de beste mechanische bewegingen garanderen. Werken met een fysiotherapeut kan blessures of verdere verergering van een blessure helpen voorkomen.

Injecties

Medicijnen rechtstreeks in uw knie injecteren kan in bepaalde situaties helpen. De twee meest voorkomende injecties zijn corticosteroïden en smeermiddelen. Corticosteroïde-injecties kunnen artritis en andere ontstekingen van de knie helpen. Ze moeten meestal om de paar maanden worden herhaald. Smeermiddelen die lijken op de vloeistof die al in uw kniegewricht zit, kunnen helpen bij beweging en pijn.

Zal een operatie kniepijn behandelen en genezen?

Chirurgie

Knieoperaties variëren van arthroscopische knieoperaties tot totale knievervanging. Arthroscopische knieoperatie is een veel voorkomende chirurgische ingreep waarbij de arts door een paar kleine gaatjes en een glasvezelcamera in uw knie kan kijken. De chirurg kan veel van de verwondingen herstellen en kleine stukjes losse botten of kraakbeen verwijderen. Dit is een veel voorkomende poliklinische procedure.

Gedeeltelijke knievervanging: de chirurg vervangt de beschadigde delen van de knie door plastic en metalen onderdelen. Omdat slechts een deel van het kniegewricht wordt vervangen, heeft deze procedure een korter herstel dan een totale knievervanging.

Totale knievervanging: bij deze procedure wordt de knie vervangen door een kunstgewricht.

Andere therapieën

Acupunctuur heeft enige verlichting van kniepijn aangetoond, vooral bij patiënten met artrose. 

Welke natuurlijke huismiddeltjes verlichten kniepijn?

Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen de pijn vaak verlichten. Als iemand deze medicijnen regelmatig gebruikt, moet hij of zij een zorgverlener raadplegen om de kniepijn te evalueren voor een juiste diagnose en om de mogelijke bijwerkingen van chronisch medicatiegebruik te voorkomen.

Rust: Laat het gewricht rusten en neem een ​​pauze van uw gebruikelijke activiteiten met betrekking tot het kniegewricht.

IJs: het aanbrengen van ijs kan helpen bij pijn en ontsteking.

Comprimeren: een compressieverband kan zwelling helpen voorkomen en de uitlijning van de knie helpen. Het mag niet strak zitten en moet ‘s nachts worden verwijderd.

Wat zijn de complicaties van kniepijn?

Vaak zal kniepijn verdwijnen zonder ooit een specifieke oorzaak te vinden. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn kan de aandoening verergeren en tot ernstigere verwondingen of complicaties leiden. Meestal zijn deze complicaties langdurig en resulteren in verergering van pijn of toenemende moeilijkheid om te lopen.

Kun je kniepijn voorkomen?

Er kunnen veel redenen zijn voor kniepijn. Daarom zijn er verschillende strategieën om de pijn te voorkomen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hardlopen op zachte oppervlakken of het verminderen van de hoeveelheid hardlopen kan helpen als de pijn te wijten is aan overmatig gebruik. Het vermijden van directe verwondingen aan de knie, inclusief het dragen van een veiligheidsgordel, kan traumatisch letsel voorkomen. Gewichtsverlies kan nuttig zijn bij veel verschillende vormen van kniepijn.

Kan kniepijn na behandeling terugkomen?

Vaak zal kniepijn gedurende een korte periode optreden en dan verdwijnen. Soms kan het een paar weken of maanden later terugkeren. Voor chronische kniepijn is het belangrijk om het te laten evalueren om verdere schade aan kraakbeen, botten of ligamenten te voorkomen. Prognose hangt af van de onderliggende oorzaken van de pijn.

Met moderne chirurgische technieken is het mogelijk om veel van de kniepijnsyndromen te verlichten en terug te keren naar een actieve levensstijl.

Laat uw reactie achter
Reactie
Naam
E-mail