Wat doet een sportfysiotherapeut?

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Wat doet een sportfysiotherapeut?

Een sportfysiotherapeut,  werkt met sporters, individueel of in teams, aan het minimaliseren en behandelen van sport gerelateerde blessures. Zijn werk bestaat meestal uit het opleiden van atleten om blessures te voorkomen, het beoordelen en behandelen van blessures tijdens trainingssessies en wedstrijden, en het ontmoeten van coaches en artsen om de trainingsvoortgang en fysieke fitheid van atleten te bespreken. Een sportfysiotherapeut kan in dienst zijn van een sportschool, middelbare school, universiteit, fysiotherapie praktijk of professionele sportorganisatie. 

Onderdelen werk sportfysiotherapeut 

Een van de belangrijkste onderdelen van het werk van de sportfysiotherapeut is het voorkomen van blessures bij zijn cliënten, die meestal deel uitmaken van een sportteam. Om blessures tot een minimum te beperken, besteedt de sportfysiotherapeut doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het voorlichten van zijn cliënten over het veilig gebruik van trainingsmachines, het strekken van de spieren na trainingen, enzovoort. Na wedstrijdevenementen en trainingssessies kan de fysiotherapeut ook therapeutische behandelingen uitvoeren, zoals het toedienen van massages of ijsbaden, om een goed herstel van de spieren en botten te bevorderen voorafgaand aan de volgende wedstrijd of oefensessie.

Preventieve maatregelen sportfysiotherapeut 

Zelfs als er preventieve maatregelen worden genomen, treden er soms blessures op tijdens sportevenementen. Daarom is een ander belangrijk onderdeel van het werk van een sportfysiotherapeut wachten aan de zijlijn tijdens wedstrijden en trainingen voor het geval een atleet geblesseerd raakt. Mocht er een blessure optreden, dan moet de sportfysiotherapeut de conditie van de sporter onmiddellijk beoordelen en snel beslissen over de gepaste behandeling. Hij kan tape of spalken aanbrengen, of in geval van matig tot ernstig letsel, de atleet doorverwijzen naar de teamarts of een medische faciliteit.

Coördineren sportfysiotherapeut met leden

In veel gevallen is een sportfysiotherapeut vereist om te coördineren met andere leden van het trainings- en medisch personeel van een team. Hij kan regelmatig met coaches en teamdokters samenkomen om trainingsplannen op te stellen. Als een geblesseerde atleet herstelt, kan de sportfysiotherapeut in overleg met de teamarts beslissen welke oefeningen en therapeutische behandelingen de atleet het beste voorbereiden op terugkeer naar de wedstrijd.

Werkvelden sportfysiotherapeuten 

De meest voorkomende werkgevers van sportfysiotherapeuten zijn sportscholen, middelbare scholen, universiteiten en professionele sportorganisaties. Soms zijn fysiotherapeuten die met middelbare schoolteams werken ook werkzaam als docent op die middelbare school. Omgekeerd werken sportfysiotherapeuten die in dienst zijn van universiteiten of professionele atletiekorganisaties meestal met een team fulltime en kunnen ze zelfs met dat team moeten reizen.

De meeste werkgevers eisen dat sportfysiotherapeuten minimaal een bachelor diploma hebben behaald in een relevant gebied, zoals fysiotherapie of sportgeneeskunde. Sommige werkgevers hebben een masterdiploma nodig. Verder moeten sportfysiotherapeuten in veel landen een vergunning verwerven door met succes een certificeringsexamen af te leggen.

Laat uw reactie achter
Reactie
Naam
E-mail